Comité Executiu del PEE a Brussel.les

CRÓNICA DEL COMITÉ EXECUTIU DEL PEE ELS 19 i 20 D’ABRIL A BRUSSEL·LES

Es va celebrar els dies 19 i 20 d’abril a la seu de la International Trade Union House, locals de la CES / ETUC de Brussel·les.
De l’Estat espanyol vam assistir Àngels Tomás i Toni Barbarà per EUiA. Va assistir-hi Isabel López Aulestia per I.U. i Maite Mola pel PCE. També Pedro Marset com a tresorer. Prèviament, el 18 tarda es va reunir el Secretariat per a preparar la reunió de l’Executiu.
Molts dels temes debatuts i aprovats, així com notícies relacionades amb activitats celebrades es podran veure a la nostra pàgina web del PEE: Conferència de dona i precarietat a Barcelona, Cultura a Luxemburg, document sobre els Balcans, dades estadístiques del PEE, impacte de la crisi econòmica, Congrés del P.C. de Moldàvia, etc.
També es van tractar temes de caràcter estatuari com ara la regulació dels membres individuals del PEE o les noves peticions d’incorporació per part de nous Partits (3).
1.- Un ampla repàs de les situacions més recents en el marc europeu i electoral, a Xipre, França, Espanya i Catalunya, i la darrera a Itàlia. Assenyalar que la vicepresidenta Graziella Mascia i el responsable d’internacional, ambdós de Rifondazione (RCI) van excusar la seva presencia doncs eren reunits al seu màxim òrgan de govern, i que van representar a RCI les companyes Teresa Maisano i Paola Giaculli
Des d’ EUiA vam fer arribar les línies bàsiques de la nostra anàlisi electoral a Espanya i Catalunya segons va caracteritzar el nostre Consell Nacional.
La desfeta de la Sinistra Arcobaleno d’Itàlia perdent tota representació parlamentaria, i superant escassament el 3 % dels vots, del tot insuficients per entrar a les institucions estatals, ( cal considerar a part els resultats electorals local on tot i baixant es va resistir millor l’onada bipolar) va centrar la major part del debat. A més es va informar i valorar de les serioses conseqüències que suposa aquesta derrota també pel que fa al PEE, on veurem reduït el volum d’aportacions econòmiques que havíem pressupostat per l’exercici en curs, al resultar impossible de mantenir les previsions fetes per RCI. Aquesta retallada pressupostària ( de més de 100.000 € per a activitats)també ens obliga a remodelar a la baixa, ajornar o suprimir algunes de les accions previstes a l’agenda 2008.
També les aportacions econòmiques a les diferents “Festes” partidàries es veuran retallades. En el nostre cas i tractant-se del primer cop que sol·licitem l’ajut hem acordat amb tresoreria de rebre un quantitat com la resta de forces ja habituals en el tema.
2.- El debat central del Consell va girar en torn a l’eix 3 de la Crida de Praga al 2on Congrés: la pau, el desarmament, i la solució no militar dels conflictes. Es va produir un document on es critica li demana l‘ampliació de l’OTAN, es demana la seva dissolució i es fa una profunda reivindicació de la pau i contra el seguidisme militar de la U.E, OSCE, i la política europea exterior comuna que queda sotmesa a la dels EE.UU desprès del Tractat de Lisboa.
3.- L’altra tema capital davant i malgrat les reduccions explicades és la Precarietat. Aquí es mantenen les tres línies d’acció previstes encara que sigui necessari de reduir la seva dotació econòmica: - Foro Social Europeu a Malmö ( Suècia) 18-21 setembre,- Universitat d’estiu a París 9- 14 de juliol ( 200 places ofertes) coincidint amb la Cimera de caps d’Estat a París per al tema Mediterrani, i – “Caravana” contra la precarietat amb concentració final a Brussel·les amb ocasió de cimera a l’octubre (12), però que cada país i Partit veurà com organitzar i visualitzar a partir d’uns materials elaborats pel PEE, .
Cal dir pel que en pertoca com EUiA, que la nostra prevista activitat de 4-5 d’octubre com a reunió de la xarxa de sindicalistes a Barcelona era una de les activitats que es proposava ajornar pel 2009. Vam defensar la necessitat de mantenir la reunió, en forma però d’un Míting europeu contra la Precarietat i dins les accions locals/nacional inscrites en la figura oberta de la “caravana”. Amb aquesta conformació es va mantenir la trobada ( amb un pressupost una mica retallat i una crida participativa més mediàtica i visual que extensa per nombrosa).
4.- Calendari d’activitats més properes que es mantenen i /o precisen delegacions:
- Parla Con a Chisinau – Moldàvia- els 30 aig-1 juny. Reunió nivell Parlamentaris i/o “electes” amb oferta de moderar (EUiA) la conferència de dissabte 31 a les 12 h. “El combat de l’Esquerra contra la Precarietat”.
- Conferència sobre Orient Mitjà a Istanbul al Setembre.
- Delegació visita a Israel i Palestina aquest proper 23 - 28 d’abril.
- Universitat de Lima 12-16 maig : encontre Esquerra Llatinoamericana- Europa /GUE. Presència reduida i limitada a Willy Meyer.
- Seminari a Praga sobre la “primavera de Praga del 68”- A l’Agost.
- Foro de Sao Paulo a Montevideo : nou canvi de dates- 30 maig – 2 juny.
- Proper Consell de Presidents i Comitè Executiu a París – 21- 22 de juny . Presidència UE francesa pel 2on semestre. Quatre temes de la presidència anunciats: - Immigració- Canvi climàtic – Energia – Defensa i seguretat
- Foro Social Europeu a Malmö- Suècia i participació mitjançant la nostra Fundació :Transform! Tema seguit per l’Àngels Tomás.
- Conferència sobre Esquerres a Llatinoamericà a Atenes els 10- 12 octubre.
- Delegació del PEE a la Xina – tardor (setembre) 2008
- Forum Política i Salut el 25 de maig a Viena/ PCA amb participació de dos ponents d’EUiA : Panel 3, 15’15 h. amb Núria Lozano (Precarietat i Salut i Carta de Barcelona) i Panel 2, 10’30 h. amb Toni Barbarà ( Determinants socials, econòmics i mediambientals, polítics, de la salut)
5.- Es va presentar per part del President Lothar Bisky, i iniciar el debat del primer esborrany sobre el Document plataforma per a les eleccions europees de 2009. Acord sobre mètode i forma de tractament del tema, tenint compte que la legislació europea obliga a treballar programes a escala i nivell europeu ( no nacional) si es vol obtenir finançament oficial de la U.E. per a la campanya. Es va demanar que cada Partit membre designi una persona per a fer seguiment i coordinació d’aquest document. Una primera reunió es farà a Berlín el 9 de maig (?) per un nou redactat del manifest programa i es seguiran recollint esmenes i aportacions fins arribar a un Míting de Programa Electoral europeu a Berlín els 29-30 de novembre.
Com EUiA mantenim la nostra representació del company Albert Company al Grup de Treball de Precarietat (caravana), junt amb la Núria Lozano ( documents).
Toni Barbarà – EUiA -

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Diccionario sumerio-acadio, A-D

Diccionario sumerio-acadio, O-Z

Fugger, Rothschild, Rockefeller: Banqueros, judíos, guerra y petróleo.

Diccionario sumerio-acadio, H-N

El Clan Rato: De Rato y de ladrón, se viene de familia

La razón oculta por la que Ratzinger ha dimitido

Diccionario sumerio-acadio, E-G

El Amaranto (kiwicha) inca devora a Monsanto

J.P. Morgan, Rockefeller, Goldman, Rothschild, Royal Dutch Shell... y la "voluntad de anonimato"

Bhumibol rey, dios y buitre de Tailandia