Més proves de la conspiració entre bancs i agències




Proceso evolutivo del Sus capitalistus egolatrus ("cerdo capitalista ególatra")
El fiscal general de Nova York, Andrew M. Cuomo, hauria començat una investigació sobre la possible relació delictiva que podria haver entre Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Crédit Suisse, Deutsche Bank, Crédit Agricole i Merrill Lynch -ara propietat del Bank of America-, i les agències de qualificació Standard & Poor's, Fitch Ratings i Moody's Investors Service. La Fiscalia vol determinar si els vuit grans bancs van condicionar d'alguna manera a les tres agències de qualificació perquè aquestes inflesin les seves qualificacions sobre títols hipotecaris, segons informa The New York Times.

La Fiscalia novaiorquesa va enviar les citacions als bancs, sobre els quals s'està investigant, aquest dimecres a la nit hora local (matinada de dijous a Espanya).

Segons el diari, Cuomo va començar a investigar aquesta presumpta relació delictiva arran de la publicació d'un dels seus articles el 23 d'abril, en què es descrivien algunes de les suposades estratègies utilitzades pels bancs perquè les agències avaluessin l'alça els seus productes financers.

Transvasament de personal

Una part de la recerca estaria centrada en ex treballadors de les tres agències, que després van ser contractats per algun dels vuit bancs sota sospita, ja que la Fiscalia creu que podrien haver pressionat els seus ex companys per elevar el valor de determinades productes financers.

El rotatiu novaiorquès posa com a exemple el cas de Shin Yukawa, antic empleat de l'agència Fitch Ratings, que el 2006 va passar a treballar per al banc Goldman Sachs amb un sou de diversos milions de dòlars, molt més del que percebia a l'agència de qualificació .

Yukawa-juntament amb altres alts executius anteriorment empleats per agències de qualificació i més tard treballadors de la banca, com Christopher Costello (Bank of America) o John Malysa (Deutsche Bank) - van mantenir vincles d'amistat amb els seus antics companys que presumiblement haurien facilitat aquestes operacions.

Un altre dels principals elements de la investigació és determinar el grau de coneixement que tenien les direccions dels bancs investigats sobre la presumpta alça de la qualificació dels seus productes financers per part de les agències.

Altres investigacions

Les investigació de la Fiscalia de Nova York va paral.lela a altres empreses per diferents organismes sobre el paper que les agències de qualificació van tenir en els anys previs a l'esclat de la crisi de les 'hipoteques escombraries'.

Així, el mes passat un subcomitè d'investigació del Senat dels Estats Units va donar a conèixer una sèrie de correus electrònics intervinguts a diversos treballadors de Wall Street, dels quals es desprenia que la pràctica per part dels bancs de pressionar les agències per obtenir sempre bones qualificacions per als seus productes estava bastant estesa.


Goldman, que ja està sent investigat pels fiscals federals, ha estat defensant-se contra les acusacions de frau civil a càrrec d'una denúncia el mes passat, per la Comissió de Borsa i Valors. L'acord en el si d'aquesta denúncia -anomenada Abacus 2007-AC1- es va concebre en part per un antic empleat de Fitch Ratings anomenat Shin Yukawa, a qui Goldman contractà el 2005.

En el cènit del boom hipotecari, empreses com Goldman van oferir un milió de dòlars als treballadors com Yukawa que havia estat treballant amb un salari molt més baix en les agències de qualificació, d'acord amb diversos ex treballadors de les agències.

Per la mateixa època que el Sr Yukawa deixà Fitch, tres altres analistes de la seva unitat també es van unir a les companyies financeres com el Deutsche Bank.

En alguns casos, una vegada que aquests treballadors es trobaven en els bancs, mantenien relacions amb els seus antics col.legues a les agències. A la tardor de 2007, quan els bancs estaven en dificultats per aconseguir acords hipotecaris, l'analista de Fitch sobre un acord de Goldman era un amic del senyor Yukawa, segons dues persones amb coneixement de la situació.

El Sr Yukawa no va respondre a les peticions de comentar-ho. Un portaveu de Fitch va dir el dijous que l'empresa cooperarà amb la pregunta del Sr Cuomo.

Wall Street va tenir un paper crucial en el camí de col.lapse del mercat hipotecari. Els bancs d'inversió incluien els préstecs hipotecaris en títols i, a continuació revaloraven sovint els valors d'una o dues vegades més. Els títols van ser classificats com d'alta qualitat (AAA) i es van vendre als inversors, que des de llavors han perdut milers de milions de dòlars en ells.

Els bancs van ser objecte d'un requeriment l'estiu passat pels investigadors de tot tipus, buscant en les seves operacions hipotecàries, quan les sol.licituds d'informació van ser enviades a totes les grans firmes de Wall Street. Els temes d'interès inclouen la manera que s'han creat els els títols hipotecaris, comercialitzat i qualificat i el comerç d'alguns bancs en contra del propi mercat hipotecari.

El cas civil de la SEC en contra de Goldman és l'acció més destacada fins al moment. No obstant això, altres accions podrien ser preses pel Departament de Justícia, l'FBI o la Comissió de recerca de la crisi financera -tots els quals estan estudiant la crisi financera. Les causes penals porten a una major càrrega de la prova que els casos civils. Segons una llei de l'estat de Nova York, el Sr Cuomo pot portar un cas penal o civil.

La seva oficina analitzà les agències de qualificació de nou el 2008, igual que quan la crisi financera estava començant. En un acord, les organitzacions es van comprometre a exigir més informació sobre els bons hipotecaris dels bancs.

Cuomo també està preocupat pels acords d'honoraris de les agències, cosa que va permetre als bancs comprar els seus acords entre els organismes per a la millor qualificació. Per finalitzar aquesta investigació, les organitzacions es van comprometre a canviar els seus models de manera que es pagaria per qualsevol treball que fesin pels bancs, fins i tot si els bancs no els seleccionaven per votar un acord determinat.

L'enfocament actual de Cuomo és sobre la informació dels bancs d'inversió, les agències de qualificació i si els banquers coneixien les qualificacions van ser massa positius, , va dir la gent que sap de la investigació.

Un subcomitè del Senat, el mes passat, va trobar treballadors de Wall Street que havien estat íntimament involucrats en el procés de qualificació. En una sèrie de missatges de correu electrònic del comitè de llibertat, per exemple, un treballador de Goldman va tractar de persuadir Standard & Poor's per permetre a Goldman manejar un acord de manera que l'analista troba qüestionable.

L'empleats de S & P , Chris Meyer, va expressar la seva frustració en un missatge de correu electrònic a un col.lega en el qual va escriure: "Jo no puc dir-li l'enfadat que he estat en la revisió d'aquests negocis".

"Han fet algu així com 15 d'aquests negocis, tot sense cap problema. Vostè pot entendre per què estaria molest", va afegir el Sr Meyer: "Perquè em vingués a dir que haurà de fer ajustaments fonamentals en el programa".

En Goldman, hi va haver fins i tot una frase per la forma en que els banquers van juntar els valors hipotecaris. La pràctica es coneix com "arbitratge de puntuacions", d'acord amb els antics treballadors. La idea era trobar maneres de posar els enllaços pitjor en un acord per a una qualificació donada. Quan més barats els bons, major serà el benefici per al banc.

Les agències de qualificació poden haver facilitat les accions dels bancs mitjançant la publicació dels seus models de classificació en el seu llocs web corporatius. Els organismes van sostenir que, sent oberts els seus models, oferien transparència als inversors.

No obstant això, diversos treballadors antics de l' agència van dir que la pràctica posa massa poder en mans dels banquers. "Els models van ser enviats per als banquers que desenvolupen CDO per poder realitzar enginyeria inversa del CDO amb el nom d'assegurança", va dir un ex empleat de l'agència de qualificació en una entrevista, referint-se a les obligacions de deute colateralizada.

Una preocupació central dels inversors en aquests valors va ser la diversificació dels préstecs dels acords. "Si un C.D.O. es basa en la seva major part en bons similars -com els titulars d'hipoteques d'una regió- els inversors ho veuen com més perillós que un instrument compost de més actius diversificats. L'oficina del senyor Cuomo planeja investigar si els banquers reflectien fidelment la diversificació dels préstecs hipotecaris a les agències de qualificació.


http://www.nytimes.com/2010/05/13/business/13street.html?hp

http://www.rtve.es/noticias/20100513/fiscalia-nueva-york-investiga-si-ocho-bancos-condicionaron-notas-agencias/331122.shtml

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Diccionario sumerio-acadio, A-D

Diccionario sumerio-acadio, O-Z

Fugger, Rothschild, Rockefeller: Banqueros, judíos, guerra y petróleo.

Diccionario sumerio-acadio, H-N

El Clan Rato: De Rato y de ladrón, se viene de familia

La razón oculta por la que Ratzinger ha dimitido

Diccionario sumerio-acadio, E-G

El Amaranto (kiwicha) inca devora a Monsanto

J.P. Morgan, Rockefeller, Goldman, Rothschild, Royal Dutch Shell... y la "voluntad de anonimato"

Bhumibol rey, dios y buitre de Tailandia