Rafael Gómez Nieto, supervivent de "La Nueve" i la Quinta del biberóEl primer half-track que va conduir va ser anomenat Guernica. Va acompanyar altres noms de blindats sorprenents: Guadalajara, Ebro, Don Quijote, Teruel... D'aquesta icònica 9ª Companyia (La Nueve), del 3r. Batalló del Regiment de Marxa del Txad (RMT), només queden dos supervivents, un és en Rafael Gómez, pacífic jubilat instal.lat a Lingolsheim.
L'octogenari fuig dels honors, però encara ha d'anar a París, demà dimecres (24-II), on l'alcalde de la ciutat l'honrarà.

Els herois desconeguts de la victòria aliada

Els republicans espanyols són els herois anònims de la victòria aliada contra els ocupants nazis. Per tant, ells van ser els primers a lluitar incansablement contra el feixisme a Europa, des de 1936.

El 24 d'agost de 1944, Leclerc ordena al capità Dronne arribar a la capital: "Dronne vagi cap a París, entri a París, passi per on vostè volgui, digueu als parisencs que no perdin l'ànim, que demà al matí tota la divisió serà a París". Els 150 homes de la "Nueve" i el seus half-tracs entren a la ciutat per la porta d'Itàlia, guanyen el pont d'Austerlitz i els molls del Sena i, a les 21h20, arriben a l'ajuntament on són rebuts pel general Chaban-Delmas.

Qui són aquests soldats? Arribats de tota Espanya, tots eren menors de 20 anys quan van prendre les armes per defensar la República espanyola: "Quan Catalunya va caure, al gener de 1939, després de dos anys i mig de lluita contra quatre exèrcits, els de Hitler, Franco, Mussolini i Salazar, sortiren d'Espanya", subratlla la periodista espanyola Evelyn Mesquida, autora d'un llibre sobre La Nueve (*). Hi ha més de 500.000 persones que fan el camí cap a França, és l'episodi de la "retirada".

Ells són rebuts amb recel pel govern francès i sór internats en diversos camps (Saint-Cyprien, Bram, Cotlliure, Argelès, Septfonds ...). "Després de la capitulació francesa dels 40, la seva situació es torna encara més difícil, ja que als ulls del govern de Vichy, són els "rojos" que s'han de regular i controlar.

La França lliure es tornarà cap aquests republicans, presents a l'Àfrica. "El general Leclerc els acullirà de tot cor", diu Evelyn Mesquida: "Un oficial d'alt rang, el coronel Putz, tindrà un paper important en el seu reclutament. Heroi de la 1 ª Guerra Mundial, un de les Brigades Internacionals (Hemingway l'esmenta en el seu llibre "Per qui toquen les campanes"), aquest alsacià comanda el 3er Batalló de Marxa del Txad, on el retroba la Nueve. Putz caigué a Grussenheim, on està enterrat.

Sols 16 a Berchtesgaden

Pel conjunt de soldats de la 2 ª Divisió Blindada, la 9ª Companyia s'havia convertit en un mite. És ella la que el general de Gaulle saluda el 26 agost de 1944, la Place de l'Etoile, abans de baixar pels Camps Elisis, escortat per quatre dels seus half-tracs. "Dels 146 espanyols de La Nueve, només 16 van arribar a Berchtesgaden".

S'allista: "En un caprici"

De bon humor, narra la seva epopeia, sense embellir-la, ell, l'andalús, mobilitzat el 1938, quan acaba tot just de celebrar els seus 17 anys: "Vaig ser part de la quinta del "biberón", que érem nens", recorda Rafael que s'incorporà al cos de Carabiners, a Barcelona.
Com la majoria dels republicans, hagué de fugir del seu país després de la derrota. "Franco ens va fotre fora". El seu pare, també carabiner, va anar a parar al camp d'internament d'Argelès, ell va ser dirigit cap a Barcarès. Humiliats, maltractats, els espanyols van ser tractats com animals.

El calvari de la presó va durar quatre mesos. Rafael soporta el cop i se les arregla per arribar a Orà, a Algèria, on viu un dels seus oncles. Ell retroba allà la seva família. "Viviem quatre a una habitació. El meu pare va començar a fer el mercat negre. Jo vaig aprendre l'ofici de sabater amb un artesà".
Uns mesos després del desembarcament nord-americà al nord d'Àfrica, Rafael va decidir embarcar-se "en un caprici!". "Vaig veure en un diari que els Corps Lliures d'Àfrica (Africa Corps) reclutaven. Quan vaig tornar a casa amb un uniforme, la meva mare es va tornar boja!".
A l'estiu del 43, Rafael Gómez va ser enviat a Djijelli, on va ser destinat a la nova 2ª Divisió Blindada que acaba de formar Leclerc, a partir de les restes de l'exèrcit de l'Àfrica i les forces de la França Lliure.
Philippe François Marie, comte de Hauteclocque es va unir al Regiment de Tancs 501 com el seu nou comandant. Hauteclocque va prendre el nom de Leclerc per protegir la seva família de les represàlies alemanyes a la França ocupada.

"Coneixiem la guerra..."

Hi ha un munt de republicans espanyols que es reuniran en aquesta famosa companyia 9ª del RMT, el regiment d'infanteria mecanitzada de la divisió. És a Orà quan pren el volant del seu half-track, el Guernica. No el deixarà ja fins París.

Les tropes franceses deixen el nord d'Àfrica cap a Anglaterra: "Vam arribar a Escòcia, acullits per nois amb faldilles! Ens vam riure veient-los. A Anglaterra ens van començar a entrenar amb munició real".
Després ve la travessa del Canal i el desembarcament a Normandia, a la platja de Utah, on la 2 ª Divisió Blindada s'ajunta al Tercer Exèrcit de Patton. "Vam tenir el nostre primer cop dur a Écouché (Orne). Ens varem trobar envoltats pels alemanys". Rafael va veure als primers companys caure: "La Nueve va ser una unitat de xoc. Érem tots veterans de la campanya espanyola, alguns havien lluitat a l'Àfrica. Coneixiem la guerra. Leclerc ho sabia. Ell ens va enviar a la primera línia".

El 24 d'agost de 1944, les tropes de Leclerc arriven a les portes de París, ocupat per les forces alemanyes sota el comandament de von Choltitz. A la nit, després de durs combats, el general francès li va demanar al capità Dronne "cap" dels Nou, entrar a la capital. Els espanyols entren per la porta d'Itàlia, amb Rafael sempre conduint el seu Guernica. París cau menys de 24 hores després. "Tot el món ens estava festejant. Els parisencs ens van donar de beure, les noies ens van besar!".

Creu de Guerra i Legió d'Honor

Els homes de la "9" reprenen el seu viatge cap a l'Est. Amb Leclerc, alliberen els Vosges, l'Alsacia, participen en els intensos combats a la Borsa de Colmar i continuen la seva ofensiva fins al Niu de l'àliga de Hitler, a Berchtesgaden.
Desmobilitzat el 10 d'agost de 1945, Rafael Gómez va tornar a Algèria, on es va instal.lar com a sabater. El 1955 va decidir traslladar-se a Alsàcia. Titular de la Creu Militar i la Unitat de Citació Presidencial (decoració americana), el veterà també té la Legió d'Honor, des de fa uns anys, no pas gaires. "Potser perquè jo no vaig estar ferit", s'en fotia fins llavors.
Nicolas Roquejoffre
"La Nueve: Els espanyols que van alliberar París" per Evelyn Mesquida, Ediciones B, 2008.
© Dernières Nouvelles d'Alsace

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Diccionario sumerio-acadio, O-Z

Diccionario sumerio-acadio, A-D

Fugger, Rothschild, Rockefeller: Banqueros, judíos, guerra y petróleo.

El Clan Rato: De Rato y de ladrón, se viene de familia

La razón oculta por la que Ratzinger ha dimitido

Bhumibol rey, dios y buitre de Tailandia

Diccionario sumerio-acadio, H-N

J.P. Morgan, Rockefeller, Goldman, Rothschild, Royal Dutch Shell... y la "voluntad de anonimato"

La corrupción de CiU que rebrota salpica también Artur Mas y Oriol Pujol

P2: Todos los caminos de Roma conducen a Washington